Uutiset

Saimaa lähtee ensimmäiselle klubirundilleen

9.2.2016

Vuoden 2015 Emma Gaalassa vuoden tuottajaksi valitun Matti Mikkolan Saimaa-yhtye lähtee helmi-maaliskuussa klubikiertueelle. Pepe Willbergin Pepe ja Saimaa-menestyslevyn takaa löytyvä yhtye näyttää nyt todellisen voimansa omillaan, psykedeelisen ja maalailevan rytmimusan parissa. Hypnoottisen video- ja valoshown kuorruttama lava täyttyy isosta, parhaillaan yli 20-henkisestä bändistä. Pienemmilläkin klubeilla, joihin jousi- ja puhallinsektiot eivät mahdu, on mukana vähintään 9 muusikkoa, mukaanlukien tymäkkä kolmen lyömäsoittajan patteristo.

Ohjelmiston runko koostuu yhtyeen marraskuussa julkaiseman Matka mielen ytimeen LP:n kappaleista. Omien sanojensa mukaan ”kurinalaisen nysväyksen vastapainoksi” spontaaneista jamisessioista koostettu albumi sisältää suomalaisista ikivihreistä, kuten Myrskyluodon Maijasta, tehtyjä hillittömiä revittelyitä. Kriitikot ovat luonnehtineet kappaleita mm psykedeliahurjasteluiksi, sekopäiseksi afrojazziksi, rillumarei-ilotteluksi, valtion kokoiseksi funkahtavaksi progemyllytykseksi, polveilevaksi hippirockiksi… kaikki kuvaukset varmasti pitävät paikkansa. On syytä huomauttaa, kuinka poikkeukselliselta tämä vaikuttaa nykyajan dj- ja taustanauhavetoisessa livekulttuurissa.

Keikoilla kuullaan myös biisejä kriitikoiden ylistämältä ja Emma-palkitulta Pepe & Saimaa –levyltä sekä muitakin teemaan ja tyyliin sopivia yllätyskappaleita. Saimaasta puhuttaessa voidaan jopa puhua suomalaisittain superbändistä – harvan bändin jäsenten tekemisistä löytyy yhtä merkittävä määrä suomalaista musiikkia kuin Saimaalta. Kun bändissä on soittajia ja tuottajia sellaisten artistien ja yhtyeiden riveistä kuten Tehosekoitin, Laura Närhi, Samuli Putro, JVG, Teflon Brothers, Jonna Tervomaa, Juha Tapio, Von Hertzen Brothers, Yona, Stig, Maija Vilkkumaa ja jopa Kaartin soittokunta, saattaa Saimaan keikoilla kokea mielenkiintoisia yllätyksiä. Taiturimainen yhtye lähtee keikoille ennen kaikkea nauttimaan vapautuneesta soiton riemusta, eikä se voi jäädä yleisöltä huomaamatta.

”…toisiaan lukeva muusikkolauma, joka soittaa yllä viitatut kainalot märkinä ja hommastaan silmin nähden nauttien….Iholla remuavan yhtyeen ja tappituntumalla nautiskelevan yleisön kollektiivisten hikisten kainaloiden, rasvakeittimessä uitetun siipikarjan käryn ja verrattain edullisen bulkkilagerin kombinaatio teki illasta sen mitä se oli: vuoden riemastuttavimpia keikkoja.” (Rumba.fi 6.11.)

Saimaan klubikiertueen paikkakunnat:

12.2 Järvenpää, Black Pool
13.2. Kuopio, Henrys Pub
18.2. Espoo, Sellosali
19.2. Joensuu, Kerubi
20.2. Oulu, 45 Special
26.2. Tampere, Klubi
27.2. Lahti, Möysä
4.3. Helsinki, Tavastia
5.3. Jyväskylä, Lutakko
18.3. Kouvola
19.3. Turku, Klubi

Ylös